Sömnproblem? 40 tips för bättre sömn – Hur du kan lära dig att somna snabbt och sova gott hela natten!


Av Ami Elsius
Sov gott!
Om du inte kan eller har svårt för att sova, oavsett om det gäller att somna in eller att sova hela natten så har du här 40 bra, enkla och effektiva råd, som alla bidrar till en lugn och god natts sömn.


“Sömn är den bästa meditationen.” — Dalai Lama
“Utan tillräckligt med sömn, blir vi alla som långa tvååringar.” — JoJo Jensen
Se “40 tips för bättre sömn” här som video eller läs inlägget nedan.

Varför du sover dåligt och vad du kan göra för att sova bra.
För många räcker det inte med att man är trött för att somna lätt och sova gott hela natten. Sömnstörningar och sömnlöshet är allt för utspritt. De flesta vet om fördelarna med sova bra och kopplingen mellan stress och sömn, men vet inte hur de skall göra för att slappna av, gå ner i varv och förbättra sin sömn.
Stress, oro och ångest är den största boven till insomni och sömnbesvär. Det är precis det vi hjälper dig att förhindra och komma över i Happy Free programmen.
Här kommer jag att prata om alla de andra praktiska och beprövade sakerna du kan göra för att sova bättre.
Att somna är inget som händer automatiskt för alla, bara man är tillräckligt trött, inte ens för de flesta bebisar.
Det handlar om att identifiera och bryta ner dina dåliga sömnmönster, samt att lära dig om nya hälsosamma sömnrutiner. Välj de som passar dig bäst som du vill prova, helst så många som möjligt utav de råd jag kommer att ge dig och skapa din egen fina kvällsrutin med nya sömnvanor som du implementerar i din vardag.
Vad du stoppar i dig och när
1. När du bör äta middag
Ät ordentligt på kvällen men konsumera middagen två timmar innan du lägger dig så att du hinner smälta maten.

2. Mat att undvika på kvällen
Undvik kaffe, alkohol, tobacco, narkotika och andra uppiggande substanser på kvällen. Undvik helst godis, honung, torkad frukt och annan mat med mycket socker i eller som omvandlas till socker i kroppen (såsom vitt bröd, pasta och pizza) på kvällen, då de kan bidra till problem med sömnen.

3. Begränsa intaget av vattendrivande livsmedel
Undvik att konsumera mycket vätska och vattendrivande livsmedel strax innan läggdags så du slippar att gå upp och kissa på natten.
Vattendrivande livsmedel är bland annat: citrusfrukt, sparris, vattenmelon, selleri, lök, vindruvor, gurka, fänkål, grönt te, nässlor, ingefära, persilja.

Öka ditt intag och produktion av melatonin
Melatonin är ett hormon som produceras i tallkottkörteln i din hjärna. Melatoninet hjälper dig att slappna av och gör så att du känner dig sömnig.
4. Tillverka melatonin i totalt mörker
Kroppen producerar själv melatonin när det är mörkt. Ju mörkare du har i ditt sovrum desto bättre för sömnen.

5. Undvik led lampor
Ledlampor har oftast blått ljus och de gör dig piggare och alertare och drar ner din produktion av melatonin. Lär dig av det naturliga ljuset, solljus är som kallast mitt på dagen och som varmast vid solnedgången.

6. Ät mat som innehåller melatonin
Mat som innehåller mycket melatonin är:
valnötter, havre, vindruvor, pistaschenötter, svamp, majs, ägg, sura körsbär, linfrön, gojibär. Ät de gärna på eftermiddagen och kvällen.

7. Ät mat som hjälper dig att producera mer melatonin
Kalcium, tillsammans med tryptofan och vitamin B6 producerar melatonin, därför är det bra att äta mat med mycket kalcium såsom: grönkål, mandlar, broccoli, spenat, fet fisk tillsammans med ris senare på dagen.
8. Se till att få i dig magnesium
Magnesium är muskelavslappnande och

Öka ditt serotonin
Seratoninet hjälper dig att må bra och motverkar depression, ångest och sömnproblem. Serotonin bidrar också till produktionen av melatonin. Så här kan du naturligt öka din serotoninnivå.
9. Solljus
Exponera dig för direkt solljus under dagen, så fort vädret tillåter.

10. Ät mat som innehåller serotonin
Kiwifrukt, banan, ananas och katrinplommon innehåller sömnhormonet serotonin och kan bidra till att du känner dig lugn och sömnig.

11. Stressa ner, lät dig slappna av
Meditera, gör avslappningsövningar.

12. Rör på dig
Träna eller gå promenader och cykla, gå i trappor istället för att ta hissen och stretcha. Yoga är toppen.

13. Få i dig ämnen som hjälper dig att producera serotonin
Ät en bra balanserad kost som innehåller: D-vitamin, Magnesium, Zink, Omega-3 fettsyror, C-vitamin B1, B2, B6, B9-vitamin.
Det är bäst att ta reda på om du har serotoninbrist först, för vissa överproducerar serotonin hormonet, vilket kan visa sig som skakningar, kramper, huvudvärk, social fobi och till och med ångest.
Tänk på vad du tänker på innan läggdags
Det du titta på, pratar om och tänker på timman innan di lägger dig, framförallt halvtimman innan, har en direkt inverkan på hur lätt eller svårt du somnar, samt kvalitet på din sömn. Det sista vi fokuserar på kvällen kommer gärna in i våra drömmar och kan ligga kvar när vi vaknar på morgonen.

14. Fokusera på tacksamhet
Tänk på glada fina saker, det du är tacksam för och människor du älskar innan läggdags. Länk till:

15. Minska din skärmtid
Skippa TV (framförallt nyheterna), social media, porr, gambling, investeringar och spel timman innan du lägger dig, och tänk på att inte konsumera de när du ligger i sängen.

16. Varva ner, sluta jobba
Svara helst inte på jobbrelaterade email efter middagen eller gå in i intensiva diskussioner om måsten, ansvar och problem på jobbet eller i skolan timmen innan läggdags.

17. Skippa planerandet
Undvik att tänka på morgondagens “att göra lista” och grubbla inte över jobbiga saker, innan du skall lägga dig.

18. Minimera elektrisk och wifi strålning
Så långt som möjligt undvik elektronik i sovrummet, stäng av det som finns, dra gärna ut kontakten och sätt telefonen i flygplansläge om du har möjlighet.
Om du gärna lyssnar på någon avslappnade övning, asmr eller en ljudbok, ladda då ner den och spela upp den utan wifi.

Skapa en lugn och bekväm miljö i sovrummet
19. En bekväm sovplats hjälper mot sömnsvårigheter
Har du en madrass och kudde som är bra för din kropp?
Har du rena bekväma lakan och örngott?

20. Mörker och bra luft främjar god sömn
Hur är det med ljusinsläpp, frisk luft och ljud?
Är luften för torr eller för fuktig?

21. Sovrummet är till för att sova i
Om det är möjligt för dig, arbeta inte där du sover. Försök att håll den lugn energi där dygnet runt.

22. Städa och städa ut onödiga prylar från sovrummet
Fråga dig vad du kan du göra för att förbättra miljön där du sover?
“Declutter”, städa ut allt som inte är nödvändigt i sovrummet. Mycket prylar skapar orolig eller aktiv energi i rummet.

23. Skapa en lugn harmonisk energi där du sover
Få saker harmoniskt placerade i lugna färger som utstrålar och symboliserar avslappning för dig, är att sträva efter.
Tänk på vad du har för bilder och tavlor i ditt sovrum, vad säger de? Främjar de avslappning och en lugn sömn?
Om du är intresserad av att skapa en så harmonisk miljö som möjligt i ditt sovrum, som hjälper dig att sova gott, kan du lära dig om Feng Shui och Vatsu.

24. Placera ut växter i sovrummet för bättre luftkvalitet
Välj växter som är lugnande och som renar luften i ditt sovrum.
Aloe vera, lavendel, svärmorstunga, anthurium, pannband, fredslilja, ampellilja, murgröna, lounge palmträd, orkidé och philodendron.

Skapa en rutin och en sömnritual
Försök lägga dig vid samma tid varje kväll, då lär dig kroppen att den skall bli trött och sova vid en viss tid. Avsätt tid för nedvarvning innan du går och lägger dig.

25. Lägg dig innan midnatt
Det finns mycket forskning som pekar på att sömnen du får innan midnatt är den som är mest läkande och återuppbyggande för din hjärna och dina celler. Så mycket att varje timma sömn du får innan tolvslaget motsvarar tre timmars sömn efter midnatt.

26. Programmera din inre väckarklocka
När du lägger dig tidigt, vid samma tid varje kväll kan du lätt säga åt din kropp att vakna en viss tid av sig själv varje morgon, och din kropp kommer att göra det. Vi börjar dagen gladare när vi vaknar av vår inbyggda väckarklocka

27. Skapa en fin ritual innan du går och lägger dig för kvällen
Slappna av i ett varmt bad
Varma bad är avslappnande och gör dig sömning. Lägg i epsom-salt badet för ökad avslappning, det innehåller magnesium som är muskelavslappnade. För dig som inte har badkar, har fotbad en liknande effekt.

28. Använd eteriska oljor för att sova bättre
De här essentiella oljorna har avslappnade egenskaper:
Cederträ (Cedrus atlantica), Lavendel (Lavandula angustifolia), Neroli (Citrus aurantium,) Vetiver (Citrus aurantium), Frankincense (Boswellia carterii) och Kamomill (Matricaria recutita). Du kan droppa de i ditt bad, i din kroppsolja, använda de i en keramisk oljebrännare, på spisen, i bastu, i en aromalampa etc. Fråga där du köper oljorna, eller läs på om bästa sättet att använda dem.

29. Massera din hårbotten, panna, öron och fötter
Massage är avslappnande och framförallt huvud, öron och fotmassage, då det finns så många nerver och meridianer samlade där. Ta några minuter och massera din hårbotten, nacke, öron och panna samt dina fötter. Använd gärna en avslappnade olja. Vanlig sesamolja fungerar utmärkt.

30. Gör en övning i medveten närvaro eller meditera
Ta en stund då du landar i nuet
Dimma ljuset, tänd ett stearinljus och sitt stilla. Bli medveten om här och nu, observera lugnt din andning, dina sinnen och sensationerna i din kropp. Ju mer du praktiserar mindfulness och meditation ju mer avslappnad blir du och ju lättar får du att somna och att sova bra.

31. Rengör dig energimässigt innan läggdags
Om du inte badar eller duschar så kan jag rekommendera att du stryker av hela kroppen från huvudet och ner, ut mot fötterna och händerna. Tänk dig att all negativ energi, tankar och människor du stött på under dagen har laget sig som ett tunt lager damm över din kropp, som du nu borstar av ordentligt. Notera hur du känner dig efteråt.

32. Se över din medicinering med din läkare
Det kan vara bra att regelbundet se över din medicinering med din läkare, för att se om den har en negativ inverkan på din sömn och i så fall vad ni kan göra åt det. Var inte för snabb med att ta till sömntabletter, då de är beroendeframkallande och kan minska sin effekt över tid, men var också försiktig om du tagit sömntabletter under lång tid och vill sluta, så att du trappar ner säkert.

33. Lär dig om växtbaserade läkemedel för dina sömnrubbningar
Naturmedicin, homeopati, blomextrakt och örtpreparat kan vara väldigt effektiva för att hjälpa dig gå ner i varv, minska ångest och sova bättre. Om du vill prova lugnande preparat, se då till att de är kompatibla med din nuvarande medicinering (om du tar någon medicin) samt är gynnande för din personliga hälsa och uppbyggnad. Tänk på att bara för ett preparat är naturligt betyder det inte att det är helat ofarligt och att alla kan använda det utan bieffekter.

34. Prova akupunktur för dina sömnproblem
Många rapporterar fantastiska sömnresultat av endast ett fåtal akupunktur sessioner. Det kan absolut vara värt att prova om du aldrig gjort det.

35. Placera ut kristaller för bättre sömn
För dig som är intresserad av kristallenergi finns det flertalet kristaller som sägs hjälpa dig att slappna av och sova bättre. De mest rekommenderad är Ametist och Hematit. Ametist kan ställas under sängen eller på nattduksbordet, se till att det är luft runt omkring kristallen. Den sägs lindra depression och ångest och hjälper kroppens återhämtning och celltillväxt. Hematit placeras helst vid fotändan av sängen och sägs hjälpa att jorda dig, att lugna sinnet och motverka mardrömmar.

36. Hypnos för avslappning och smärtlindring
För vissa hjälper hypnos att sova bättre, att lindra smärtor och att släppa negativa ältande tankebanor och destruktiva vanor. Tänk på att det kan vara ett alternativ till att må och sova bättre.

37. Bastubad för ett lugnt sinne och en god sömn
Förutom att vara en avslappnande upplevelse i sig, så kan regelbundet bastubadande även minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen. Tänk på att dricka mycket vatten och att undvika alkohol i bastun. Men bastubad är inte för alla, kolla att det är säker för dig först och att du inte har feber eller en infektion i kroppen.

38. Kalla bad kan lindra och bota mental ohälsa
Att kombinera kalla bad med djup medveten andning kan drastiskt lindra ångest, stress, depression och värk samt leda till bättre sömn. Inget att göra precis innan läggdags då det är uppiggande och man somnar bättre när man inte fryser.

39. Ansträng dig fysiskt utomhus
En gammal väl beprövad metod är att göra hårt fysiskt arbete eller en ansträngande aktivitet utomhus, så att du tar ut dig fysiskt. Då blir det automatiskt lättare att somna på kvällen. Många utav dagens problem är länkade till för mycket stillasittande inomhus vid datorer.

40. Orgasm – Genvägen till bra sömn
Njut dig till bra sömn. Många säger att få orgasm, är det bästa, snabbaste, billigaste och mest effektiva sättet att sova bra, såväl för kvinnor som för män. ”När du har en orgasm utsöndrar du en cocktail av hormoner som hjälper dig att känna dig avslappnad och sova bättre”, säger Rebecca Alvarez Story, sexolog och grundare av Bloomi. ”Under sexuell upphetsning kan nivåerna av oxytocin öka betydligt, och detta kan ha en lugnande effekt på sinnet och kroppen och inducera en vilsam sömn.”- sexolog Jess O ’ Reilly, PhD

Summering av artikeln – det viktigaste
Nu har du fått en mängd tips om vad du kan göra för att somna lättare och sova lugnt hela natten.
De fem största sömntjuvarna

- Att du kämpar med stress, ångest, oro och ältande
- Att du har svårt att släppa ditt arbete/dina studier på kvällen
- Att du har för mycket skärmtid, för sent (TV, sociala media, spel, porr)
- Att du har småbarn som håller dig vaken
- Att du har någon sjukdom eller fysisk smärta som gör det svårt för dig att sova bra
De fem viktigaste sakerna för att sova bättre

Lär dig slappna av och varva ner med mindfulness /meditation, lär dig hur i våra Happy Free program
-
- Skapa bra kvällsrutiner som du följer
- Minska på skärmtiden
- Skapa en lugn och harmonisk miljö i ditt sovrum
- Njut, uttryck din sexualitet
Köp min senaste e-bok
“Happy Free Guiden – 101 vägar till livsglädje och självkärlek” för 69kr

Av Ami Elsius
Relevanta Artiklar
Find my purpose and nr 1 passion in life.
Do you feel stressed over the fact that you don’t know what your purpose, passion and calling in life is? Do you think that you need to know what your purpose is, in order to be happy and feel that your life has meaning? What if you don’t feel passionate about anything or that you have so many...
I asked for an answer and got it big time
Am I making a difference? Up until recently I was hardly ever on social media. Just so you get the idea; my last facebook post was from 2 years earlier. I was pushed by my partner to get on TikTok and reluctantly I created an account and posted for the very first time 20 september 2022. A month...
30 Stress Symptoms
10 Physical Symptoms of Stress Stress symptoms is your bodys fire alarm going off The hormones that our bodies produce to respond to stressful situations or periods, can give you these physical stress symptoms: If you have any of the following, it can be an indication that you have unhealthy...
30 Stress Symptoms
10 Physical Symptoms of Stress Stress symptoms is your bodys fire alarm going off The hormones that our bodies produce to respond to stressful situations or periods, can give you these physical stress symptoms: If you have any of the following, it can be an indication that you have unhealthy...
De bästa råden för empaths & medberoende
Vad världens andliga traditioner lär ut som vägen till befrielse och nåd, för oss empater, medberoende och människor som är högkänsliga, är det som fängelse och självmord. Även om det är bra för de flesta människor att vara mer osjälviska och generösa, att visa mer stöd, empati och omtanke om...
Därför mår du dåligt – Så här mår du bra – 20 vägar till äkta glädje
[addthis tool=addthis_custom_follow] Varför mår jag dåligt? Hur kan jag må bra? Här får du svaren på dina frågor om mental hälsa och psykiskt välmående. För att du skall må riktigt bra, behöver du först förstå varför du mår dåligt. Jag kan också rekommenderat att du ser över din definition av...

Follow Us
Prenumerera för uppdateringar och erbjudanden
Bli först att ta del av nya inlägg, event och erbjudanden