Vad är egot?

Man skulle kunna säga att egot är som ett nystan, en samling upplevelser, tankar, känslor och sensationer som vi identifierar oss med. 

88
48
magazine 18

“Ta inte egot på för stort allvar. När du upptäcker egoiskt beteende hos dig själv, le. Ibland kan du till och med skratta.’ – Eckhart Tolle

The Ami Effect Vad är egot

Hur är egots natur?

Så som jag har förstått det, är egot i grunden en känsla av separation, rädsla för döden och en känsla av brist, att det alltid saknas något. Egot vill stöta bort och dra till sig saker, människor och situationer, längtar efter det som varit och bävar eller drömmar om framtiden. Egot jämför, sätter etiketter på och kategoriserar saker och personer. Det älskar att kommentera, att döma och kritisera och känner sig både förmer och otillräckligt om vartannat. Egot gillar kontraster och att skapa konflikter, för att sen lösa dem och ta åt sig äran, innan nästa konflikt. 

Som ett hungrigt djur på ständig jakt efter ett byte, något som skall stilla dess hunger. Egot försöker få det till att allt handlar om sig, att varje tanke, sensation, känsla, upplevelse och sak folk säger, handlar egentligen om sig själv. Egot letar samband och efter sånt som är i linje med det den redan tror på och som styrker dess identifiering.

AdobeStock 234013830

Att bli fri från egot innebär att bli fri från tankarna, men det betyder inte att du måste sluta tänka. Däremot identifierar du dig inte med dina tankar längre och tror inte blint på dem.

Olika typer av egon

  • Bra/Förmer: Jag är bästa, smartast, snyggast, sexigast, mest framgångsrik, rikast, har bäst humor, är mest modemedveten, mest äventyrlig, mest intressant, bästa partnern, bästa föräldern, bäst på någon sport, mest allmänbildning
The Ami Effect Egot som känner sig förmer
  • God/Utvald/Hjälpare: Jag är mest omtänksam, mest godhjärtad, mest andligt utvecklad, ger mest till välgörenhet, ställer alltid upp, är mest osjälvisk, mest givmild 
The Ami Effect Egot som känner sig god och utvald
  • Martyr/Offer: Ingen har haft det så jobbigt som jag, jag har haft mest otur, lidit mest, det är mest synd om mig, alla förråder mig, ingen älskar mig, jag är fulast, mest misslyckad, mest hopplös, jag har ställt till det mest
The Ami Effect Egot som känner sig som ett offer
  • Rebell/Förmer: Jag är den hårdaste, den coolaste, den tuffaste och elakaste av alla, den mest respektingivande, ingen sätter sig på mig, jag är den kvickaste tjuven, den framgångsrikaste langaren, bäst på att hämnas, bäst på att få folk att lyda, den smartaste mördaren, den listigaste svindlaren
The Ami Effect Egot som känner sig tuff och rebellisk

Vilken typ av ego eller ego-kombination har du? 

 

60
80

Egot är en lurig jävel

Min erfarenhet är att egot är en “trickster” som är livrädd för att tyna bort och försvinna. Det livnär sig på att du hela tiden skall identifiera dig med externa ting och vill bara att du riktar uppmärksamheten utåt, bort ifrån din kärna, det äkta jaget. Allas våra egon är livrädda för att bli påkomna, påkomna att de är fejk, att det inte finns någon som helst egentlig substans till dem. 

Var vaksam på egot, observera det lugnt och objektivt, börja förstå vad det är, hur det fungerar, och att det inte är speciellt pålitligt. Egot vill gärna utge sig för att ha svaren men kan inte hjälpa dig att känna ren kärlek, trygghet, inre lugn och glädje. Det är snarare i stunderna när du inte är identifierad med egot som du känner just så. 

Det fungerar lite som “AI” (artificiell intelligens), som ständigt söker samband, lösningar, förbättringar, och fel. Det kan ge mängder av svar och lösningar, till och med om hur du kan må bra och bli glad, men den förstår sig inte på kärlek, frid och glädje på riktigt. 

Var på din vakt när ditt ego försöker få det till att det har något att göra med dina upplevelser av frid, samhörighet, glädje och kärlek, eller när det säger sig veta hur du kan återuppleva dem.

 

AdobeStock 491607293

Relevanta Artiklar

Prenumerera för uppdateringar och erbjudanden

Bli först att ta del av nya inlägg, event och erbjudanden