Därför mår du dåligt – Så här mår du bra – 20 vägar till äkta glädje

Självkännedom / Personlig Utveckling | 0 comments

[addthis tool=addthis_custom_follow]

Varför mår jag dåligt? Hur kan jag må bra?

 Här får du svaren på dina frågor om mental hälsa och psykiskt välmående.

För att du skall må riktigt bra, behöver du först förstå varför du mår dåligt. Jag kan också rekommenderat att du ser över din definition av glädje och välmående, att du identifierar om den kommer från egot eller från hjärtat.

Glöm egoboostar och dopaminpåslag, här pratar vi om äkta glädje. Glädjen är helt oberoende av yttre faktorer, den åker inte berg-o-dal-bana och ger dig aldrig någon baksmälla. Glädjen går inte att skapa, utveckla eller förändra och du kan heller inte hitta den om du går runt och letar efter den. Närvaro, självkännedom, öppenhet och acceptans är nyckeln till glädje, kärlek och frid.

magazine 18

När du känner en stillsam glädje, det är då du är nära sanningen..”  –Rumi

Därför mår du dåligt. Såhär mår du bra. 20 vägar till äkta glädje. Varför mår jag dåligt? Hur kan jag må bra? Här får du svaren på dina frågor om mental hälsa och psykiskt välmående.

Därför mår du dåligt

Troligen mår du inte alls så som du vill må, eller i alla fall inte tillräckligt ofta. Med stor sannolikhet är du heller inte precis så som du vill vara eller vill bli uppfattad som. Sanningen är den att du, precis som alla, mår dåligt ibland. 

Innan vi går in på olika tips och råd för hur du kan må bra, vill jag först titta på varför du mår dåligt. Jag menar inte p.g.a. av att du fått sparken, att du blivit lämnad, att du har jobbiga grannar, att ditt barn blir mobbat i skolan, att du har en sjukdom i kroppen, att du känner dig gammal, att du har ekonomiska problem, att du har mycket press på jobbet, att du har en narcissistisk förälder, att du blivit antastad, att du inte har en riktig vän, att du är rädd för att bli påkommen etc. Jag menar djupare än så. Och då pratar jag inte om att dina föräldrar skilde sig när du var barn, att du blev slagen, att du aldrig kände dig älskad som liten…även om det kan vara en del av anledningen. Jag vill vi tar en titt på djupet. Jag upplever att de huvudsakliga anledningarna till varför du, vi lider är: 

 • För att vi ser världen/livet genom filter.
 • För att vi huvudsakligen upplever oss själva baserat på våran programmering från uppväxten. 
 • För att vi är bländade av våran identifiering med externa faktorer. 
 • För att vi har motstånd mot nuet. 
 • För att vårt handlande är baserat på rädslor, strategier, drömmar, begär och beroenden.
 • För att vi tar våra tankar på för stort allvar.
 • För att vi försöker fly från jobbiga “negativa” känslor. 
 • För att vi har svårt för att uppleva fakta, det som är, på ett neutralt sätt. 
 • Vi har idéer om nuet och håller hela tiden på att kommentera, jämföra, döma, förklara, rättfärdiga, skylla ifrån, namnge, katalogisera, försöka räkna ut vad det betyder, dra paralleller, gör det personligt om oss själva, vill stöta bort något eller vill ha mer utav det. 
 • För att vi inte känner oss själva på djupet. 
 • För att vi inte vem vem vi är. 
 • För att vi glömt bort våran kärna, våran essens.

HA143 1

Förstå vad glädje är

Många blandar ihop korta lyckorus och tillfälliga glada stunder med äkta glädje, men det är helt olika saker. Mycket av det vi tror skapar glädje är egentligen ett dopaminpåslag, en ego boost som aldrig vara länge. Äkta glädje åker inte jojo på grund av yttre omständigheter utan finns alltid där under ytan. Det i stunder när vi är närvarande i nuet, inte har motstånd till det som är och helt ger oss hän som sann glädje infinner sig. Börja identifiera när du ger dig hän, när du inte är uppe i dina tankar, har flöde och är öppen, och gör mer av det. Är det när du tittat in i en öppen eld, går barfota på varma klipphällar, när du springer, skapar något, dansar, sjunger, klappar djur, är med barn som skrattar, när du snorklar, meckar med bilen, älskar med din partner, praktiserar yoga, mediterar, tittar på stjärnorna, planterar blommor, bestiger berg etc. ?

Därför mår du dåligt. Såhär mår du bra. 20 vägar till äkta glädje. Varför mår jag dåligt? Hur kan jag må bra? Här får du svaren på dina frågor om mental hälsa och psykiskt välmående.

20 effektiva tips för äkta varaktig glädje

1. Var autentisk

 Att vara autentisk betyder att man är sig själv, att man utgår från sina värderingar, åsikter och inre kompass. Att man inte gör sig till, inte ändrar sig för andra, ljuger eller spelar en massa olika kontrasterande roller. 

Att leva efter sina värderingar är en viktig del i att vara autentisk, men det finns fler aspekter som är viktiga att titta på. Om du vill gå på djupet och lära dig mer om dina värderingar roller och autenticitet så kan du lära dig om det i Happy Free programmet. 

Men det kan vara en stor utmaning att våga vara sig själv. Att gå mot normer eller värderingar som finns i ett samhälle eller i en grupp kan mötas med motstånd. Ibland är vi inte autentiska för att vi inte vill såra personer i vår närhet, vi vill inte att de blir besvikna, skall tycka illa om oss eller ta avstånd från oss.

Att känna skam för delar av en själv, som man inte vill visa upp, som man döljer, kan leda till ökad stress ångest och depression. Regeln är att ju större gap det är mellan hur du är och hur du försöker framstå, ju sämre mår du.

Därför mår du dåligt. Såhär mår du bra. 20 vägar till äkta glädje. Varför mår jag dåligt? Hur kan jag må bra? Här får du svaren på dina frågor om mental hälsa och psykiskt välmående.

2. Identifiera dina grundläggande värderingar

Identifiera dina dina grundläggande värderingar och börja leva mer värderingsstyrt. 

Om du ofta ursäktar dig, skyller ifrån dig och förklarar dig, kan det vara en indikation på att du inte lever autentiskt i linje med dina grundläggande värderingar. 

Du, likt de flesta kanske inte vet vad du har för grundläggande värderingar, och då är det ju såklart svårt att leva efter dem. När din definition av framgång förändras, förändras även dina personliga värderingar. Det är därför en livslång övning att kontinuerligt ta sig en titt på sina värderingar, framförallt om du börjar känna dig obalanserad och du inte riktigt kan förstå varför. Då kan det vara så att värderingar som var viktiga för dig tidigare, kanske inte är relevanta nu och du kan behöva omprioritera saker i din vardag. 

Om det känns svårt att identifiera dina värderingar, tänk på vad du skulle vara beredd att offra. Föreställ dig en rejäl stålbalk som ligger mellan två skyskrapor högt upp i luften, vad skulle du gå över den för? 

10 miljoner kronor? Ditt barn? För att rädda någon i fara? För att förstå meningen med livet? För ditt äktenskap? För din hälsa? För ditt företag? För att vinna guld/bli bäst/erkänd?

Titta tillbaka på ditt liv, både på barndomen, karriären, familjelivet och romantiska förhållanden. Vilka tillfällen var du som lyckligast och mest tillfredsställd? Vad gjorde du? Var du med andra människor? Vem? Vilka andra faktorer bidrog till din lycka? Vilket behov eller önskan uppfylldes? Hur och varför gav upplevelsen ditt liv mening? När var du som mest stolt? Varför var du stolt? Delade andra människor din stolthet? Vem? Vilka andra faktorer bidrog till dina känslor av stolthet? 

Försök identifiera varför de upplevelserna var viktiga för dig. Fick du beröm och erkännande? Gjorde du något hjältedåd? Var det besvarad kärlek? Framgång i yrkeslivet? Ditt barns födelse? När du köpte/byggde ditt första hus? Gjorde dina föräldrar stolta? 

Du kan identifiera dina dina främsta värderingar, baserat på vad du skulle vara villig att offra dig för, samt grundat på dina upplevelser av lycka, stolthet och tillfredsställelse.

Våra grundläggande värderingar formas av både positiva och negativa exempel, inspiration och avskräckande exempel, såsom från vår familj, religion, mentorer, lärare och ledare. Våra värderingar formas också av svåra traumatiska upplevelser, samt från yttre påverkan från kultur, media, samhälle och grupptryck, 

När du väl identifierat dina grundläggande värderingar kan det vara bra att ta dig en ordentligt titt på dem igen och fråga dig om de verkligen är dina, eller om de är värderingar som du tror att du bör ha, eller som helt enkelt följt med dig från din uppväxt utan att du faktiskt reflekterat över dem. 

Därför mår du dåligt. Såhär mår du bra. 20 vägar till äkta glädje. Varför mår jag dåligt? Hur kan jag må bra? Här får du svaren på dina frågor om mental hälsa och psykiskt välmående.

3. Förstå vad det är som triggar dig?

Alla har vi områden där vi är coola med teflon dräkten på och andra områden där vi är svajiga, suger åt oss som svampar eller har extra kort stubin. Förstå vilka som är dina utlösande triggers, och vilka tankar du har precis innan du går in i invanda reaktionsmönster. när du lär dig att stanna upp där, förstå vad som är påväg att hända så kan du börja inaktivera den destruktiva autopiloten och ta kommandot, från en lugn och centrerad plats som inte är reaktiv. 

Krig, våldtäkt, dödsfall i familjen, skilsmässa, konkurs, mobbning etc. är uppenbara saker att dåligt av. Men det finns så många andra saker som triggar oss att må dåligt i vardagen, saker som vi har motstånd mot. 

Hur känns det när drömmen, önskningarna och målen inte blir uppfyllda?

Hur mår du när du inte har kontroll, när det inte blir som du hade räknat med, när du inte får det du (tror du) behöver? 

Vilka känslor blommar upp du när det är orättvist och svårt, hemskt och övermäktigt? 

Hur känner du dig när du förlorar, får avslag, nobben och nekanden? 

Vad är du rädd för? 

Vad undviker du? 

När känner du dig obekväm? 

Vad går du igång på? 

Vad upprör dig mest? 

När blir du ledsen, arg och besviken?

Därför mår du dåligt. Såhär mår du bra. 20 vägar till äkta glädje. Varför mår jag dåligt? Hur kan jag må bra? Här får du svaren på dina frågor om mental hälsa och psykiskt välmående.

4. Känn tacksamhet.

Du har alltid hur många anledningar som helst att vara tacksam för, även när livet känns som jobbigast. Fokusera på människorna du älskar, var tacksam för dina upplevelser och passioner, för att du lever och andas, för att du har rinnande vatten och en säng att sova i, att du alldeles gratis kan lära dig det mesta och bli inspirerad av en mängd olika människor från alla jordens hörn. Var tacksam för allt du fått känna, för din kropp som alltid strävar efter balans och hälsa och som gör det mesta automatiskt utan att du behöver ge instruktioner. Var tacksam för världens mångfald, för djuren och naturen. Känn tacksamhet över det faktum att det bästa i livet är gratis; kärlek, intimitet, tacksamhet, glädje, sexuell njutning, meditation, bön, sång och dans… det finns hur mycket som helst att vara tacksam för i varje ögonblick. Att fokusera på det som är positivt i livet hjälper dig att upptäcka och dra till dig mer saker att vara glad och tacksam för. Det hjälper dig också att komma ihåg att det visst händer bra saker, i stunder du känner dig nere och pessimistisk. Säg tack ofta, visa din tacksamhet.

Därför mår du dåligt. Såhär mår du bra. 20 vägar till äkta glädje. Varför mår jag dåligt? Hur kan jag må bra? Här får du svaren på dina frågor om mental hälsa och psykiskt välmående.

5. Ta inte dina tankar på så stort allvar

Inse att dina tankar oftast inte är vare dig konstruktiva, hjälpsamma eller objektiva och du har aldrig en komplett och helt sanningsenlig bild av läget.  Dina tankar är filtrerade genom ett tjockt lager av filter, av allt du upplevt i din barndom, både de ljusa och jobbiga stunderna, vad folk sagt om dig och om världen, vad du kan och har har svårigheter med, var och när du växte upp, dia strategier för att bli sedd och älskad, dina roller för att passa in och bli accepterad, dina skyddsmekaniskmer för att inte bli sårad, dina beroenden etc. 

Ibland blir det till och med rundgång i tankarna, någon sorts mentalt idisslande av redan tänkta tankar. Vi hakar upp oss och fastnar i invanda tankemönster. 

Inte nog med att våra tankar påverkas av allt vi fått höra i livet, om världen och om oss själva. Påverkade av alla våra trauman och glada stunder, av alla besvikelser, misslyckanden och vinster, av våran könsidentifiering, fysiska attribut, nationalitet, samhällsklass, tro-system, av den utbildning och jobberfarenheter vi har haft, vad vi kan och vad vi tycker och tror på, av våra rädslor och längtan, våra strategier, den tidsera vi lever i och den plats vi vuxit upp i och där vi lever nu. Våra tankar påverkas också av stress, fysiska processer, vad vi stoppar i oss och vårt hälsotillstånd, samt av yttre påverkningar från media, värme, ljus, lukt, buller, föroreningar och månen. 

Tro inte på allt du tänker och identifiera dig inte med dina tankar. 


Om du inte låter tankarna bli din bästa vän som du alltid hänger med, eller din fiende som du konstant försöker fly ifrån eller attackerar, men istället ser dem som en neutral bekantskap som är på besök emellanåt, så kan du se dem mer objektivt och klarsynt. 

Du kanske upptäcker att du inte är inte dina tankar, utan själva medvetenheten som är medveten om dina tankar. Tankarna kommer och går och är oftast flimrande och ostrukturerade, emellanåt stannar de upp, ibland blir en enstaka tanke kvar en längre stund och vi kan alla köra fast i vissa tankebanor som är svåra att ta sig ur. 

Att börja observera tankarna är en fantastisk övning som kan leda till lugn, frihet och en starkare förankring i verkligheten. 

Därför mår du dåligt. Såhär mår du bra. 20 vägar till äkta glädje. Varför mår jag dåligt? Hur kan jag må bra? Här får du svaren på dina frågor om mental hälsa och psykiskt välmående.

6. Lev livet här och nu.

Livet är här och nu. När du tänker på det som varit eller projicerar dina önskningar eller farhågor på framtiden ser du inte verkligheten som den är. Då upplever du dig själv, världen och andra människor genom en hel hög av filter, som blivit färgade av din uppväxt, både trauman och glada stunder, din programmering dvs allt du fått höra om dig själv, världen och andra människor genom livet, dina identifieringar med personer, platser, åsikter, preferenser, förmågor, handikapp, nationalitet, kön, yrke, status etc., dina rädslor dvs vad du försöker stöta bort, dina önskningar dvs det du vill dra till dig, dina masker för att bli inkluderad och pass in, dina strategier för att bli älskad och dina skyddsmekanismer för att inte bli sårad. 

Det är bara när du är närvarande i nuet som du kan vara öppna för att ta in verkligheten såsom den är, utan alla dina filter. Öva på att landa i nuet så ofta som möjligt, att vara närvarande i det du gör, tänker, förnimmer och känner. Så fort du blir medveten om din andning och eller dina sinnen, går du automatiskt in för landning i nuet. 

Därför mår du dåligt. Såhär mår du bra. 20 vägar till äkta glädje. Varför mår jag dåligt? Hur kan jag må bra? Här får du svaren på dina frågor om mental hälsa och psykiskt välmående.

7. Acceptera nuet.

Acceptera nuet som det är, även när det är jobbigt. Det handlar inte om att acceptera hela din livssituation utan om att inte ha motstånd till nuet, om att våga känna hur du faktiskt mår, utan att värdera, kommentera, döma, projicera eller kritisera. Det är själva motståndet mot nuet som förvandlar smärta till lidande. Att acceptera nuet och våga känna det som är, upplöser lidandet. 

Därför mår du dåligt. Såhär mår du bra. 20 vägar till äkta glädje. Varför mår jag dåligt? Hur kan jag må bra? Här får du svaren på dina frågor om mental hälsa och psykiskt välmående.

8. Känn dig själv, upptäck din essens

Det handlar om att rikta uppmärksamheten tillbaka till subjektet som upplever/observerar istället mot objekten som upplevs. Att bli medveten om sakers förgänglighet och föränderlighet, samtidigt som du iakttar den som är medveten om allt som kommer och går. Frågeställningar såsom: Vem är jag? Är jag medveten om att jag är medveten?  

Det handlar om att att bli medveten om din essens, det som inte går att ta bort.

Från en kopp kaffe kan du ta bort, socker, kakaopulver och mjölk och det är fortfarande kaffe. Du kan servera det i en kopp eller i ett glas och det är fortfarande kaffe.

Tar du däremot bort de malda kaffebönorna eller vattnet, då är det inte längre kaffe.

Kaffets essens, det avgörande nödvändiga, är alltså malda kaffebönor och vatten.

Granska vad som kan tas bort, från idén du har om vem du är, tills du kommer fram till kärnan, din essens, det som inte kan tas bort. 

ex. Är jag utan mina åsikter? Svar:  Nej, jag har åsikter men jag är inte mina åsikter.

Är jag min tankar? Svar: Nej, jag tänker, men jag är inte mina tanker

Jag skulle vilja påstå att det viktigaste i livet är att känna sig själv. När du gör det inser du att du redan är allt du söker och längtar efter. När du är närvarande ser du bortom din idé om vem du är och vad du tror du vill ha. I stillheten kan du tanka kraft, styrka, glädje, kreativitet och tålamod som hjälper dig att möta livets alla upp och nedgångar, utan att bli självdestruktiv, utan att agera utifrån rädslor och invanda mönster eller bete dig på ett fientligt sätt mot omvärlden. Ju mer du lär dig om din personliga uppbyggnad och blir medveten om ditt innersta väsen, desto gladare, tryggare, mer närvarande och kärleksfull blir du. Riktig självkännedom är den läskigaste men också den mest givande resa du kan någonsin ge dig ut på. En resa som kommer att öppna öppna ditt hjärta och skruva ner mindets volym, och helt transformera sättet du upplever dig själv, andra och svåra livssituationer.  Ta ditt välmående allvar. Om du vill bestiga ett högt berg behöver du vara motiverad, du måste vilja göra det. Du behöver ha ett mål, som att välja ut vilket berg du vill bestiga, när du skall göra det eller vad du skall göra när du når toppen. Du behöver vara fokuserad på ditt mål för att överhuvudtaget ta dig dit och inte fastna för lockelser, andra människors råd och varningar, din egen lathet eller tvivel. Oavsett om du skall lära dig ett nytt instrument, en ny sport, dans, språk eller yrke, så krävs det att tränar på nya saker och upprepar det du har lärt dig, regelbundet över tid. Likadant är det med självkännedom, stresshantering, medveten närvaro och trauma recovery. Det första och viktigaste steget är att du verkligen vill må bra och vill känna dig själv på djupet. Men för att du skall uppleva en riktigt djupgående och varaktig förändring behövs, förutom guidning, även engagemang och upprepning över tid, samt helst även support och gemenskap i en trygg miljö. Happy free programmen är designade för att hjälpa dig med alla de bitarna och är till för dig som vill uppleva mer självkärlek, bättre självkänsla och inre trygghet, oavsett hur din livssituation ser ut och. Övningarna, frågeställningarna och insikterna är gjorda så att de lätt kan integreras i din vardag, du får guidning, stöd, uppmuntran och support, samt hjälp att hålla dig fokuserad och motiverad över tid.

9. Öva på mindfulness i vardagen

Mindfulness eller varsevarande, handlar om att vara medvetet närvarande i nuet, medveten om dina tankar, känslor, sensationer i kroppen och vad du gör. Det är dina tankar om dåtid och framtid som skapar ångest, stress och oro. När du är fullt närvarande i nuet kan du känna din inre stillhet och lugn som alltid finns där. För att lättare komma ihåg att vara medveten i nuet kan du välja tre saker som du upprepar dagligen, då du helt och fullt landar i nuet varje gång du gör dem. Exempelvis varje gång du går igenom en dörr, varje gång du har dina händer i vatten och varje gång du dricker något, så se det som en signal, en kom ihåg lapp, för att vara medvetet närvarande här och nu.

Därför mår du dåligt. Såhär mår du bra. 20 vägar till äkta glädje. Varför mår jag dåligt? Hur kan jag må bra? Här får du svaren på dina frågor om mental hälsa och psykiskt välmående.

 

10. Våga må dåligt för att må bra

 En av de mest effektiva sätten för att må bra är faktiskt att ha modet att må dåligt. Ofta är det själva motståndet till att må dåligt som skapar lidande. Istället för att fly, distrahera dig eller attackera någon när du mår dåligt, så stanna upp och känn känslan helt och fullt ut. Viktigt att komma ihåg att rikta din uppmärksamma mot nuet, mot hur du känner i stunden och inte lägga någon energi eller vikt åt dina tankar om situationen eller varför du känner dig som du gör. Fokusera på din känsla och rid ut vågorna av jobbiga känslor och se vad som händer. När ditt motstånd försvinner och dina känslor blir sedda kan ett fantastiskt lugn och en inre glädje infinna sig helt spontant. 

Därför mår du dåligt. Såhär mår du bra. 20 vägar till äkta glädje. Varför mår jag dåligt? Hur kan jag må bra? Här får du svaren på dina frågor om mental hälsa och psykiskt välmående.

11. Få lite perspektiv

Zooma ut, och ta ett större eller annat perspektiv. Är det verkligen ett stort problem eller är det ditt motstånd till nuet och dina tankar om situationen som skapar ditt lidande? Tänk dig att du är 100 år och ligger på din dödsbädd, du har haft ett innehållsrikt liv och skall nu säga farväl. Det som du oroar dig för idag, har det någon egentlig betydelse när du zoomar ut och tittat tillbaka på hela ditt liv? 

Prova att se på ett annat sätt. Låtsas att du är en antropolog från en annan planet som för noteringar om dig, din situation och människorna involverade. 

Föreställ dig att David Attenborough hade berättat om din nuvarande situation och människorna i den, som om ni vore djur. 

Vad hade en hövding eller medicinkvinna från ett uråldrigt naturfolk gett dig för råd? 

Föreställ dig att du är den personen som du har absolut svårast för, som du verkligen o-gillar och lev dig in i hens tankar och känslor. 

Vad hade ett krigsoffer, någon som överlevt ett våldsamt förhållande, en person som svälter, lever i extrem fattigdom, med ett gravt handikapp eller sjukdom upplevt din livssituation. 

Hur tror du en upplyst mästare hade upplevt och hanterat din situation? 

Därför mår du dåligt. Såhär mår du bra. 20 vägar till äkta glädje. Varför mår jag dåligt? Hur kan jag må bra? Här får du svaren på dina frågor om mental hälsa och psykiskt välmående.

12. Erkänn, ta ansvar och be om förlåtelse

Att be om förlåtelse för något dumt du sagt eller gjort är inte bara rätt att göra och bra för den som blivit sårad, men det är också enormt befriande att kunna erkänna våra kortakommanden och säga förlåt. Att gå omkring utan att säga förlåt kan bidra till långvarig ångest. Om du inte kan prata med den du vill be om ursäkt till, en person som kanske inte lever längre, som inte vill veta av dig eller kanske en förälder som du aldrig träffat så kan du skriva ett brev till den personen och sen bränna upp det i en liten ritual. Kom ihåg att be om förlåtelse skall vara en empatisk akt och inte en ensidig egoistisk handling. Du kan därför även tillämpa den metoden om personen du sårat inte vet vad du har gjort och det inte skulle gagna hen att få reda på det du vill be om förlåtelse för.  Exempelvis innan du spyr ur dig alla gånger du varit otrogen mot ditt ex, eller mot dina barns andra förälder och du ber om förlåtelse för det, så tänk på om det faktiskt skulle tillföra något bra och konstruktivt för dem eller om det bara skulle såra dem. 

Därför mår du dåligt. Såhär mår du bra. 20 vägar till äkta glädje. Varför mår jag dåligt? Hur kan jag må bra? Här får du svaren på dina frågor om mental hälsa och psykiskt välmående.

13. Avveckla roller du inte vill spela.

Har du roller som inte är förankrade i dina värderingar? Eller roller som du vuxit ur?

Det som kanske var roligt och inspirerande i början kan snart kännas som ett ok och det som startade som något genuint kan lätt bli förvandlat till en mask du känner dig tvungen att ta på dig. Att inte vara autentisk är dränerande,

 och det är ofta först när vi släpper en roll vi upptäcker hur mycket energi som faktiskt frigörs.

Har du någon roll du inte tycker om spela längre? 

Det kan vara svårt att bryta sig fri från mönster, masker och roller som vi inte längre vill spela, på grund av att vår omgivning inte vill det. Personer i din närvaro kan känna sig obekväma, till och med hotade om du skulle ändra dig. Rent generellt gillar folk att vara i kontroll och veta hur det ligger till, de känner sig bekväma med att veta var de har dig. 

Oftast vill omgivningen ha dig i det facket de stoppat in dig i, med den etiketten som de tilldelat dig och de kämpar aktivt för att stoppa in dig där igen, om du nu skulle försöka smyga eller bryta dig ut. Det krävs mod att vara autentisk, men det är värt det

Sanna vänner kanske inte växer på träd men du behöver inte offra dig själv för att behålla dem. 

Genuina vänner är de som står vid din sida medan ditt liv faller samman. De skrattar med dig och värdesätter dina åsikter. De dömer dig aldrig ovänligt men kommer att berätta för dig när du gör misstag som du behöver bli förskonad från.

Vänner som värnar om dig behöver inte nödvändigtvis vara långsiktiga heller. Nya människor som du träffar genom att göra saker du älskar och brinner för, kan snabbt bli nära vänner som bryr sig om dig och stöttar dig.

Tänk på att du har möjligheten att träffa nya vänner i vårt gruppforum, som du kan vara autentisk med och som ser dig, bortanför dina masker och filter. Personer som är intresserade av personlig utveckling, som också har som mål att vara mer närvarande och autentiska. 

Därför mår du dåligt. Såhär mår du bra. 20 vägar till äkta glädje. Varför mår jag dåligt? Hur kan jag må bra? Här får du svaren på dina frågor om mental hälsa och psykiskt välmående.

14. Var öppen och sårbar i dina nära relationer

Att vara öppen i relationer handlar om att vara sårbar, att våga visa sig utan filter, utan förskönande masker eller skyddsutrustningar. Det handlar om att våga visa alla delar av sig själv, även de man inte är stolt över. Det handlar om att överkomma rädslan och impulsen att föreställa sig, att ljuga, lägga till eller dra ifrån för att passa in, bli sedd omtyckt, inkluderad och älskad.

Men det kan vara en stor utmaning att våga vara sig själv. Att gå mot normer eller värderingar som finns i ett samhälle eller i en grupp kan mötas med motstånd. Ibland är vi inte autentiska för att vi inte vill såra personer i vår närhet, vi vill inte att de blir besvikna, skall tycka illa om oss eller ta avstånd från oss. 

Att känna skam för delar av en själv, som man inte vill visa upp, som man döljer, kan leda till ökad stress ångest och depression. Regeln är, att ju större gap det är mellan hur du är och hur du försöker framstå, desto sämre mår du.

Därför mår du dåligt. Såhär mår du bra. 20 vägar till äkta glädje. Varför mår jag dåligt? Hur kan jag må bra? Här får du svaren på dina frågor om mental hälsa och psykiskt välmående.

15. Meditera mera

Mindfulness, varsevarande eller medveten närvaro handlar om att vara i nuet och vara medveten om dina tankar, känslor, sensationer i kroppen samt din omgivning genom dina sinnesintryck. Det är en del av att meditera, men i meditationen går du djupare än så och blir medveten om mer subtila förnimmelser. Du går bortom mindets/egots slöjor och bortom din identifiering som person. I meditation kan du upptäcka den stilla harmoniska rymd som är din grund, ditt fundament och essens. I djup meditation blir koncept som jag och du, bra och dåligt, positivt och negativ bortsuddat och du känner en intimitet  och samhörighet med allt och alla det är i meditation som du kan upptäcka din kärna, och uppleva vem du verkligen är på djupet. Meditation är en av de mest effektiva sätten att må bra, känna inre lugn och glädje. Det finns tusentals olika sätt att meditera. Prova dig fram tills du hittar en stil som passar dig. 

Därför mår du dåligt. Såhär mår du bra. 20 vägar till äkta glädje. Varför mår jag dåligt? Hur kan jag må bra? Här får du svaren på dina frågor om mental hälsa och psykiskt välmående.

16. Lyssna på din intuition, följ din magkänsla.

Våra tankar, likt en dator, arbetar de i linje med den mjukvara och hårdvara som vi blivit programmerade med (som egentligen behöver både uppdateras och rensas från virus och kakor för att fungera bra. Likt internets algoritmer som gör så att vi bara får upp sökresultat och rekommendationer som är i linje med det vi tidigare tittat på, så får vi oftast tankar som bekräftar och befäster det vi redan tror på. Tankarna är också oftast färgade av vårt ego och egot vet lika lite om kärlek, äkta intimitet och sann glädje som Alexa och Siri även om de gärna kommer med råd. 

När det kommer till hjärtefrågor och riktig visdom, då är det hjärtat, intuitionen och magkänslan som har svaren. Stanna upp i nuet, gör en övning i mindfulness eller meditera, lägg en hand på ditt hjärta och fråga inåt. Det bästa sättet att träna upp din intuition är att följa dess röst. Ju mer du gör det desto tydligare blir din intuition, din egen inre guru.

Därför mår du dåligt. Såhär mår du bra. 20 vägar till äkta glädje. Varför mår jag dåligt? Hur kan jag må bra? Här får du svaren på dina frågor om mental hälsa och psykiskt välmående.

17. Följ din passion och dina drömmer.

I din strävan efter att vara nyttig, produktiv, effektiv, fixa mat på bordet, att vara till lags och att göra vad som förväntas av dig, kan det vara lätt att lägga din passion och drömmar på hyllan. När vi inte gör något för att förverkliga våra drömmar och när vi inte ägnar oss åt vår passion, ja då släcks sakta gnistan inombords och vi känner oss allt mer tomma, fast och ångestfyllda. Ibland går det så långt att vi knappt kommer ihåg vad vi älskar att göra och många har ingen aning om vad de har för livskall. En bra indikation är att det du älskar att göra, och har en naturlig fallenhet för, är vad du bör syssla med…i alla fall mer än vad du gör. Även om du inte gör ett stort drastiskt livsomvälvande livsstilsbyte, så gör någonting varje dag, eller i alla fall varje vecka, som är i linje med dina drömmar. 

Därför mår du dåligt. Såhär mår du bra. 20 vägar till äkta glädje. Varför mår jag dåligt? Hur kan jag må bra? Här får du svaren på dina frågor om mental hälsa och psykiskt välmående.

18. Lär dig lyssna på riktigt. 

När någon pratar och du håller på att multitaska, tror dig veta vad den andra personen tänker, eller funderar ut vad du skall säga, då är du vaken närvarande eller inkännande. Det motverkar äkta intimitet, hindrar dig från att förstå andra, känna empati och att vara öppen. När du däremot lyssnar ordentligt är du närvarande och öppen. Det gäller både vuxna och barn, djur och natur men även dig själv, lyssna på din kropp och på din intuition. Du kommer att må så mycket bättre, få finare relationer och lära dig så mycket mer om båda andra och dig själv. 

Därför mår du dåligt. Såhär mår du bra. 20 vägar till äkta glädje. Varför mår jag dåligt? Hur kan jag må bra? Här får du svaren på dina frågor om mental hälsa och psykiskt välmående.

 

19. Studera ditt ego.

 Man skulle kunna säga att egot är som ett nystan, en samling upplevelser, tankar, känslor och sensationer som vi identifierar oss med. Egot är som en dröm som vi tror är verklig. Det har egentligen ingen riktig substans, utan är mer som en slöja eller ett filter som vi upplever världen genom, samt identifieringen med externa ting. Egot är i grunden en känsla av separation, rädsla för döden och en känsla av brist, att det alltid saknas något. Egot vill stöta bort och dra till sig saker, människor och situationer, längtar efter det som varit och bävar eller drömmar om framtiden. Egot jämför, sätter etiketter på och kategoriserar saker och personer. Det älskar att kommentera, att döma och kritisera och känner sig både förmer och otillräckligt om vartannat. Egot gillar kontraster och att skapa konflikter, för att sen lösa dem och ta åt sig äran, innan nästa konflikt. Som ett hungrigt djur på ständig jakt efter ett byte, något som skall stilla dess hunger. Egot försöker få det till att allt handlar om sig, att varje tanke, sensation, känsla, upplevelse och sak folk säger, handlar egentligen om sig själv. Egot letar samband och efter sånt som är i linje med det den redan tror på och som styrker dess identifiering. I stort sett alla tror att de behöver vara speciella och unika på något sätt för att bli älskade och varje ego har sitt speciella område där det identifierar sig som sig unik. 

Ju bättre du blir på att förstå hur ditt ego fungerar och ju oftare du kommer på egot, desto svagare blir det och din naturliga glädje och inre lugn börjar automatiskt visa sig. 

Egot är en “trickster” som är livrädd för att tyna bort och försvinna. Det livnär sig på att du hela tiden skall identifiera dig med externa ting och vill bara att du riktar uppmärksamheten utåt, bort från din kärna, det äkta jaget. Allas våra egon är livrädda för att bli påkomna, påkomna att de är fejk, att det inte finns någon som helst egentlig substans till dem. Var vaksam på egot, observera det lugnt och objektivt, börja förstå vad det är, hur det fungerar, och att det inte är speciellt pålitligt. 

Därför mår du dåligt. Såhär mår du bra. 20 vägar till äkta glädje. Varför mår jag dåligt? Hur kan jag må bra? Här får du svaren på dina frågor om mental hälsa och psykiskt välmående.

20. Integrera dina insikter i ditt liv

Johan växte upp med att man slängde soporna överbord, plast och allt, när man seglade på öppet hav. Han visste inte bättre, men har har med tiden lärt sig om den fruktansvärda inverkan, som framförallt plastpåsar har, på havets invånare. Därför slänger han inte mer plast i havet, utan har till och med börjat hjälpa till att plocka upp skräp han ser som flyter omkring. 

Allt eftersom du kommer till nya insikter,  uppdaterar dina värderingar och skaffar ny kompass, låt de då integreras och synas i din vardag. Att stoppa huvudet sanden och inte följa det du vet är rätt och att handla i kontrast till din sanning, skapar en inre konflikt och missklang och fungerar som grogrund för stress, ångest och lidande. När en integrering sker, är det dags att dyka djupare och hela processen upprepas igen. 

Därför mår du dåligt. Såhär mår du bra. 20 vägar till äkta glädje. Varför mår jag dåligt? Hur kan jag må bra? Här får du svaren på dina frågor om mental hälsa och psykiskt välmående.

Det viktigaste är självkännedom.

Jag skulle vilja påstå att det viktigaste i livet är att känna sig själv. När du gör det inser du att du redan är allt du söker och längtar efter. När du är närvarande ser du bortom din idé om vem du är och vad du tror du vill ha. I stillheten kan du tanka kraft, styrka, glädje, kreativitet och tålamod som hjälper dig att möta livets alla upp och nedgångar, utan att bli självdestruktiv, utan att agera utifrån rädslor och invanda mönster eller bete dig på ett fientligt sätt mot omvärlden. Ju mer du lär dig om din personliga uppbyggnad och blir medveten om ditt innersta väsen, desto gladare, tryggare, mer närvarande och kärleksfull blir du.

Riktig självkännedom är den läskigaste men också den mest givande resa du kan någonsin ge dig ut på. En resa som kommer att öppna öppna ditt hjärta och skruva ner mindets volym, och helt transformera sättet du upplever dig själv, andra och svåra livssituationer. 

Ta ditt välmående allvar. Om du vill bestiga ett högt berg behöver du vara motiverad, du måste vilja göra det. Du behöver ha ett mål, som att välja ut vilket berg du vill bestiga, när du skall göra det eller vad du skall göra när du når toppen. Du behöver vara fokuserad på ditt mål för att överhuvudtaget ta dig dit och inte fastna för lockelser, andra människors råd och varningar, din egen lathet eller tvivel. 

Oavsett om du skall lära dig ett nytt instrument, en ny sport, dans, språk eller yrke, så krävs det att tränar på nya saker och upprepar det du har lärt dig, regelbundet över tid. Likadant är det med självkännedom, stresshantering, medveten närvaro och trauma recovery. 

Det första och viktigaste steget är att du verkligen vill må bra och vill känna dig själv på djupet. Men för att du skall uppleva en riktigt djupgående och varaktig förändring behövs, förutom guidning, även engagemang och upprepning över tid, samt helst även support och gemenskap i en trygg miljö. 

Happy free programmen är designade för att hjälpa dig med alla de bitarna och är till för dig som vill uppleva mer självkärlek, bättre självkänsla och inre trygghet, oavsett hur din livssituation ser ut och. Övningarna, frågeställningarna och insikterna är gjorda så att de lätt kan integreras i din vardag, du får guidning, stöd, uppmuntran och support, samt  hjälp att hålla dig fokuserad och motiverad över tid. 

Därför mår du dåligt. Såhär mår du bra. 20 vägar till äkta glädje. Varför mår jag dåligt? Hur kan jag må bra? Här får du svaren på dina frågor om mental hälsa och psykiskt välmående.

Relevanta Artiklar

Prenumerera för uppdateringar och erbjudanden

Bli först att ta del av nya inlägg, event och erbjudanden